Son yıllarda kadınların büyük ilgi gösterdiği genital estetik prosedürlerinden biri dış dudak estetiğidir. Dış dudak estetiği görünümün iyileştirilmesinin yanı sıra psikolojik ve fonksiyonel açıdan da büyük fayda sağlar.
Cerrahi bir prosedür olan dış dudak estetiği yaş alma, kilo kaybı, doğum gibi nedenlere bağlı olarak oluşan dış dudak deformasyonlarında, sarkmalarda, dış dudakların normalden daha büyük olduğu durumlarda etkili bir çözüm haline gelmektedir.
Genital bölgede bulunan ve labia majora da denilen dıştaki büyük dudakların küçültülmesi ya da yeniden şekillendirilmesi için uygulanan cerrahi prosedüre dış dudak estetiği denilir. Tüm vücut genelinde olduğu gibi dış dudakların yapısı da kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kadınlarda dış dudakların normalden daha dolgun bazı kadınlarda ise hacimsiz olması mümkündür. Dış dudaklar arasında asimetri olması durumu da nadir olmakla birlikte görülebilir. Kadınlar arasında en sık rastlanan ve doğuştan gelen sorun normalden daha dolgun dış dudaklara sahip olunması ve buna bağlı olarak pubis olarak da bilinen kasık bölgesinin de dolgun yapıda olmasıdır. Bu durum tayt ve bikini gibi kıyafetler içerisinde kadınların kendini rahatsız hissetmesine ve estetik kaygılara sahip olmalarına neden olabilir.
Majoraplasti dış dudak yapısı normal kabul edilenden daha az hacimli ya da daha dolgun olan veya dış dudak yapısında asimetri görülen 18 yaş üzerindeki kişilere uygulanabilir.
Dış dudak yapısında zaman içerisinde küçülme, sarkma ve deri dokusunda incelme gibi erken yaşlanma belirtileri oluşabilir. Bunların yanı sıra yağ dokusu azalması sonucu büyük dudaklar küçülebilir. Bu nedenlere bağlı olarak bölgede ortaya çıkan sarkma, cilt katlantısı, kırışıklık ve renk solmaz gibi yaşlanma belirtileri cerrahi prosedürlerle giderilerek bölgede gençleşme sağlanabilir. Dış dudakların estetik açıdan daha iyi bir görünüme sahip olması için cerrahi olmayan prosedürler de uygulanabilir.
Dış dudak estetiği kişi özelinde belirlenen farklı teknikler kullanılan uygulanan bir prosedürdür. Dış dudaklardaki dolgunluk sorununun giderilmesi için uygulanacak olan dış dudak estetiğinde dolgunluğun derecesine göre liposuction yöntemi kullanılarak fazla yağ çekilebilir. Ya da dokunun bir kısmının kesilmesi tercih edilebilir.
Dış dudak estetiği kapsamında en çok uygulanan medikal estetik prosedürler dolgu ve yağ enjeksiyonudur. Yağ enjeksiyonu prosedüründen önce hastanın uygun bir vücut bölgesinden 50-80 ml yağ alınarak işlemden geçirilir. Daha sonra simetrik bir görünüm elde edilecek şekilde dış dudaklara enjekte edilir. Dolgu enjeksiyonunda da genellikle hyaluronik asit kullanılır. Bu prosedürler sonucunda daha canlı, parlak, dolgun ve estetik açıdan iyi bir görünüm elde edilir.
Dış dudak estetiği uygulamalarından önce hastanın şikayetleri dinlenerek ihtiyaçları belirlenir. Dış dudakta bulunan ve düzeltilmesi gereken sorunlara göre uygulanacak olan yöntem tespit edilir. Hasta prosedür ve sonuçları hakkında açık ve net bir şekilde bilgilendirilir.
Dış dudak estetiği sonrası iyileşme süreci uygulanan prosedüre göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak ağrılı bir işlem değildir. Hastalar normal şartlar altında hızlı bir şekilde günlük yaşantılarına dönebilirler. Dış dudak estetiği ameliyatında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından dikişlerin alınması veya pansuman yapılması ihtiyacı oluşmaz. Bununla birlikte iyileşme sürecinde genital bölgenin hijyenine maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Dış dudak estetiği ameliyatından sonra bölgede hassasiyet görüleceği için yaklaşık 3 hafta cinsel ilişkide bulunulmaması önerilir.
Dış dudak estetiği hastanın şikayetleri değerlendirildikten sonra cerrahi ya da medikal estetik prosedürlerle yapılabilir.
Dış dudak estetiği ameliyatı ile dış dudakların küçültülmesi ve daha gergin bir görünüme kavuşması sağlanabilir.
Soruna göre cerrahi dışında dolgu ve yağ enjeksiyonu gibi medikal estetik prosedürler de kullanılabilir.
Operasyon esnasında hasta anestezi altında olduğundan ağrı hissetmez. Operasyon sonrasında da doktor tavsiyelerine uyulması ve gerekli hijyenin sağlanması durumunda konforlu bir iyileşme süreci yaşanır.