Meme onarımı tümöre ya da farklı bir hastalığa bağlı olarak memenin alınmasından sonra uygulanır. Kadınların psikolojik açıdan kendisini daha iyi hissetmesini sağlayan meme onarımı ameliyatı mastektomiyle yani meme alınma ameliyatı ile eş zamanlı olarak da yapılabilmektedir.
Meme onarımı ya da meme rekonstrüksiyonu mastektomi, lumpektomi ya da konjenital deformitelerin ardından memenin birinin ya da her ikisinin normale yakın bir şekil, boyut, görünüm ve simetri kazanması için uygulanan cerrahi prosedürdür.
Meme onarımı tıbbi açıdan herhangi bir engel olmadığı sürece herhangi bir nedenle mastektomi yapılan hemen herkese uygulanır. Mastektomi ile birlikte kanseri tamamen ortadan kalkan hastaların meme onarımı ameliyatı için en uygun adaylar oldukları kabul edilir. Meme rekonstrüksiyonunun bazı hastalara mastektomi sırasında uygulanması mümkün olmakla birlikte bazı vakalarda mastektomi ameliyatından sonrasının beklenmesi gerekmektedir. Buna ek olarak herhangi bir nedenle meme bütünlüğü bozulan, tek ya da çift memesi olmayan kişilere de meme onarımı ameliyatı yapılabilmektedir.
Meme onarımı ameliyatı hasta özelinde planlanan bir prosedür olup hastanın durumu ve fizyolojisi değerlendirilerek farklı tekniklerle uygulanabilir. En sık kullanılan teknik derinin genişletilmesi ve protez yerleştirilmesidir. Bunun için mastektomi sonrasında deri ile göğüs duvarı adalesinin altına doku genişletici yerleştirilir. Kapak mekanizmasıyla çalışan ve deri altına koyulan doku genişletici operasyondan sonra tuzlu su enjeksiyonu ile şişirilir. Yeterli genişleme sağlandığında doku genişletici çıkarılıp kalıcı protezin yerleştirilmesi gerekir. Areola ve meme ucu daha sonra yapılır. Eğer hastada derinin genişletilmesi gerekmiyorsa protez mastektomi operasyonu ile birlikte yerleştirilebilir.
Diğer bir yöntem olan flep rekonstrüksiyonunda hastanın karnından, sırtından ya da kalçasından doku alınıp meme yapılır. Deri, deri altı yağ tabakası ve kas dokusunun orijinal yapıştığı bölgeye bir damar sapıyla bağlı kalmaya devam ettiği bu yöntemde deri altında yapılan bir tünel kullanılarak memenin oluşturulacağı bölgeye kaydırılmaktadır. Tek başına meme oluşturulabildiği gibi dokunun altına silikon protez yerleştirilmesi de tercih edilebilmektedir.
Flep rekonstrüksiyonunda kullanılan bir diğer teknikte doku bağlı olduğu karın, sırt ya da kalça bölgesinden tamamen ayrılır. Damarlar alıcı bölgede bulunan damarlara dikilerek yaşaması sağlanır. Bununla birlikte ince damarların birbirine dikilmesi yalnızca mikroskop altında yapılabileceğinden bu tekniği uygulayacak olan plastik cerrah mikrovasküler cerrahi deneyimine sahip olmalıdır.
Meme kanseri sonrasında uygulanacak olan meme onarımı ameliyatı öncesinde hastanın durumu plastik cerrah ve onkolog tarafından değerlendirilmeli ve operasyon için hasta açısından en uygun olan zaman tercih edilmelidir. Meme onarımı ameliyatından önce kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi, alkol ve sigara kullanımı söz konusuysa bırakılması gerekmektedir.
Meme onarımı ameliyatından sonra hastanın genellikle 2-5 gün arası bir süreyle hastanede yatışı gerekmektedir. Operasyondan sonra oluşan ağrı, doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılarak kontrol altına alınabilir.
Meme onarımı ameliyatından sonra sıvı birikiminin engellenmesi için operasyon sırasında dren yerleştirilir. Bu drenler operasyondan birkaç gün sonra çıkarılır. İyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte hastaların genellikle operasyondan 2 ile 4 hafta arasında normal yaşantılarına dönmeleri mümkün olmaktadır. Silikon protez yerleştirilmesiyle uygulanan meme onarımı ameliyatlarından sonraki iyileşme süresi otojen doku kullanımıyla yapılan meme onarımı ameliyatlarına göre daha kısa olur.
Operasyondan sonra 4-8 hafta ağır kaldırılmaması, zorlayıcı hareketlerden kaçınılması, egzersiz yapılmaması, araba kullanılmaması ve cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Buna ek olarak karın içi basıncın artmasına neden olabilecek durumlara karşı da dikkatli olunmalıdır.
Meme onarımı ameliyatı meme kanseri hastalarının yanı sıra doğuştan meme eksikliği ya da göğüs duvarının gelişmemesi sorununu yaşayan, travmaya ya da yanığa bağlı olarak memelerinde şekil bozuklukları oluşan hastalara da uygulanabilir.
Ciddi tıbbi sorunu olan, anesteziyi kaldırabilecek durumda olmayan, kanseri çok ileri seviyede ve metastaz yapmış ya da çok yaşlı kişilere meme onarımı ameliyatı yapılamaz.
Total mastektomi ile meme dokusunun tamamı alınan hastalar meme onarımı ameliyatı yapılmış olsa da emziremezler.
Meme onarımı genel anestezi altında uygulanan bir cerrahi prosedürdür.