Yüz germe (Facelift) Ameliyatı

Yüz germe ameliyatı özellikle çene hattında sarkıklığın arttığı yanak ile dudaklar arasında bulunan ve ismine nazolabial oluk dediğimiz kıvrımın derinleştiği hastalarda uygulanır. Yüz germe ameliyatlarında bir isim karmaşası bulunmakta ve hastaların akılları çoğu zaman karışmaktadır. Bu bölümde yüz germe teknikleri 2’ye ayrılarak anlatılmaktadır.

  1. Mini yüz germe: alt çene hattında ve  gıdı bölgesindeki sarkıklıkları (yani alt yüz bölgesinde ki) sarkıklıkları gidermek için yapılır. Kesi hattı kulak önünde olup kulak memesinin altından kulak arkasına doğru döner.
  2. Full yüz germe: bu teknik mini yüz germenin genişletilmiş halidir. Mini yüz germede yapılan işlemler yapılır ek olarak şakaklar, göz kenarları ve bir miktar kaşlar gerilir. Bunun yanında mini yüz germeye oranla yanaklar ve elmacık kemikleri biraz daha fazla gerilebilir. Full yüz germede kesi şaşkak bölgesinde saçlı deri ile saçsız deri arasındaki hattan başlar ve aşağıda mini yüz germe gibi devam eder.
Yüz Germe Estetiği

Yüz germe ile yüz cildinin sarkan kısımları gerilir ve fazla deri kısımları çıkartılır. Ayrıca cilt altındaki bağ dokusu gerginleştirilir. Sonuçta hastaların yüzlerinin biyolojik yaşlarından on yıllarca daha genç görünmeleri hedeflenir.

Ameliyata Nasıl Hazırlanmalısınız?

Ameliyat öncesinde hastaların hazırlanması için şunlar yapılır:

  1. Hastanın aspirin ve benzeri kan sulandırıcılarını ameliyattan 10 gün önce, kullandığı hormon içeren doğum kontrol yöntemlerini, vitamin ve suplementleri ameliyattan 3 hafta önce bırakması gerekmektedir. Sigara içen hastalar kesinlikle yüz germe içen iyi bir aday değillerdir. Hastaların yüz germe ameliyatından 3 hafta öncesinden başlayarak ameliyattan 3 hafta sonrasına kadar sigarayı bırakmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.
  2. Hastanın ameliyat öncesi hazırlığı için test ve tahliller yapılır
  3. Hasta ve/veya tahlilleri anestezi doktoru ve gerekirse diğer branş hekimleri tarafından değerlendirir.
  4. Hastanın ameliyattan 6 saat önce yemeyi ve içmeyi kesmesi istenir

Mini Yüz Germe

Bu yöntem, özellikle alt yüz bölgesindeki sarkmaları düzeltmek ve germek için uygulanır. Ameliyata yüz cildi kulağın ön sınırı ve kulak arkasına gerilerek çıkartılır. Cilt altındaki bağ dokuyu sıkılaştıracak dikişler atılır ve sonuçların daha iyi olması daha uzun sürmesi sağlanır.  Cilt dikişleri emilebilir dikişler ile atılır ve dikişlerin tekrar alınması gerek kalmaz.

Full Yüz Germe

Hastada mini yüz germenin yetersiz olacağı ve alt yüz ile orta yüz arasında ameliyattan sonra rahatsız edecek bir fark bulunan hastalarda mini yüz germe yerine full yüz germeye karar verilir. Full yüz germede ameliyat sonrasında iz şakak bölgesinde ki saçlı derinin hemen önünden başlayıp aşağıda mini yüz germede olduğu gibi kulak önüne ve sonrasında kulak memesinin altından kulağın arkasına doğru uzanmaktadır. Şakaklarda saklanması daha güç olan  bir iz kaldığından sadece çok gerekli olduğu durumlarda full yüz germe planlamak gerekir.

Ameliyattan Sonra Sizi Neler Beklemektedir?

Ameliyattan 5-6 saat sonra ağızdan beslenmeye başlayabileceksiniz. Ağızdan beslenmeye başladıktan sonra sizin mobilize olmanız yani ayağa kalkmanız istenecektir. Yüz germe çok ağrılı bir ameliyat değildir. Ancak size yine de ameliyattan sonra ağrı kesiciler verilecektir. Ameliyattan sonra yüzünde bir bandaj olacak ve bu bandaj ameliyattan sonraki gün değiştirilecektir. Hastaların büyük çoğunluğu ameliyattan sonraki gün taburcu olabilirler. Gerekirse doktorunuz tarafından yatış süreniz 1 gün daha uzatılabilir.  Ameliyattan sonra 3 – 5 gün kadar sizde bandaj bulunacaktır. Sonraki günler doktorunuz size bir korse giymenizi tavsiye edebilir. Ameliyattan sonra 5 gün yaralarınıza su değmemesi istenir. 5 günden sonra da 1 hafta kadar suyla temastan önce ve teastan sonra antibiyotik içeren kremleri kullanmanız istenecektir.

İlk 3 haftada şişliklerin büyük ölçüde geçecektir ve ameliyatın sizdeki olumlu etkilerini görebileceksiniz. Tam olarak sonucu ameliyattan sonra 6. ayda görürsünüz. Eğer morluk oluşmuşsa genellikle 7 gün içerisinde morluklar geçecektir.

Alternatif Yöntemleriple Askı Yöntemleri

  1. İple askı yöntemleri yüz germe istemeyen hastalarda iyi birer alternatif olduğu gibi bazı hastalarda yüz germeden de önce düşünülebilecek bir tedavi yöntemidir.  Özellikle yaşı çok genç hastalarda ya da genel sağlık durumu ameliyat olmaya müsaade etmeyen hastalarda ilk seçenek olarak hastaya sunulabilir. İple askıda kullanılan ipler en kaba şekilde 2 çeşittir.Emilebilir ipler ile yapılan askı işlemleri
  2. Emilmeyen ipler ile yapılan askı işlemleri


Her ikisi de kullanılmakla birlikte emilebilir iplerle yapılan işlemler 6- 12 ay kalıcığı olan işlemlerdir. Emilmeyen iplerle yapılan işlemlerin ise 2-3 yıl kadar hatta bazı hastalarda daha uzun süre kalıcılığı bulunmaktadır. Emilebilir ipler kendiliğinden eridiğinden bir süre sonra artık yüzünüzde ip kalmayacaktır. Emilmeyen iplerde ise tedavinin etkisi geçse dahi ipler yüzünüzde bulunmaya devam edecektir. İstenmediği durumlarda emilmeyen ipleri çıkartmakta zorlanılabilir. Bu tür uygulamalar lokal anestezi altında yapılabilir ve hastaların hastanede yatmalarına gerek yoktur.

Dolgu Uygulamaları

Her ne kadar cerrahi yüz germe ve iple askı yöntemlerinin yerini tutmasa da dolgu uygulamaları da bir miktar yüzde kaldırma etkisi oluşturur. Doğru noktalara yapılan uygulamalar ile uygun hastalarda alt yüzdeki lift etkisi oldukça farkedilebilir.