Hem kozmetik hem medikal nedenlerle uygulanabilen genital bölge estetiği prosedürleri her kesimden kadın tarafından giderek daha sık tercih edilmektedir. Genital estetik ameliyatlar kozmetik açıdan değerlendirildiğinde kadınların öz güveninin artmasına ve cinsel hayatlarındaki bazı sıkıntıların giderilmesine büyük katkı sağladığı açıkça görülebilmektedir.
Medikal açıdan yapılan genital estetik ameliyatlar ise kadınların yaşam konforunun artmasında son derece önemli bir rol üstlenmektedir. En sık uygulanan genital estetik ameliyatlar arasında vajina ve perine bölgesine yapılan ameliyatlar ilk sıralarda gelmektedir.
Perine bölgesi vajina girişi ile rektum arasında yer almakta olup bu bölgede çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan cilt katlantılarının düzeltilmesi, bölgedeki deformasyonların ve dikiş izlerinin giderilmesi için uygulanan işlemlere perine estetiği adı verilmektedir. Perine bölgesine yapılan estetik uygulamaların nedenleri genellikle doğum, doku kaybı, fiziksel yaralanma ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkar. Perine estetiği uygulaması ile perine bölgesinin işlevsel olarak daha iyi bir duruma getirilmesi ve daha estetik bir görünüme kavuşması amaçlanır.
Bu kapsamda doğum sırasında perine bölgesinde meydana gelen düzensizlikler giderilerek cilt katlantıları alınır. Normal doğum esnasında bazen epizyotomi denilen bir kesi yapılması gerekliliği oluşur. Eğer bu kesi iyi iyileşmezse ya da enfeksiyon kaparsa kadınlarda fiziksel ve psikolojik açıdan rahatsızlıklara neden olabilir. Bunun yanı sıra genital siğil temizlenmesi, kist çıkarılması ve perineal abselerin tedavisi gibi jinekolojik tedaviler sonrasında perine bölgesinde çöküntü oluşması durumunda perine estetiği bir zorunluluk olabilir.
Perine estetiği ameliyatı;
Ancak gebelik ve emzirme sürecindeki kadınlara perine estetiği uygulanması mümkün değildir.
Yaklaşık 45-60 dakika civarında tamamlanan perine estetiği lokal anestezi ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Yapılacak olan kesiler hastanın ihtiyaçları ve şikayetleri doğrultusunda belirlenir. Operasyon kapsamında bölgedeki fazla deriler alınmasının yanı sıra yara izi olduğu durumlarda yara izi eksize edilmektedir. Aynı zamanda bölgedeki kaslar sıkıştırılır. Bu sayede daha sıkı bir görüntü elde edildiği gibi kasların fonksiyonları da iyileştirilmiş olur. Perineal kasların iç ve dış kapatmaları yapıldıktan sonra perine dokusu onarılır, vajinal açıklık kapatılır, kas ve deri sıkıştırılarak hastanın estetik açıdan iyi bir görünüme kavuşması sağlanır.
Hasta muayene edilir. Şikayetleri ve beklentileri dinlenir. Perine estetiğinin kapsamı, labioplasti ya da vajinoplasti gibi operasyonlarla kombine uygulanması gerekip gerekmediği belirlenir. Bu doğrultuda operasyon süreci ve kullanılacak teknikler belirlenerek hasta bilgilendirilir.
Normal şartlar altında hastalar perine estetiği ameliyatından sonra taburcu edilirler. Bununla birlikte operasyondan sonraki ilk hafta hastanın istirahat etmesi ve kan basıncını artırabilecek yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınması çok önemlidir. Ameliyattan 3 hafta sonra doktor onayı dahilinde tempolu spor yapılmaya başlanabilir.
Operasyondan sonra 4-6 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Aksi takdirde komplikasyon oluşması söz konusu olabilir. 4-6 haftalık süre sonunda doktor gerekli kontrolleri yaptığı ve onay verdiği takdirde cinsel ilişkide bulunulabilir.
Operasyondan sonra kabızlık oluşmasını önleyecek bir beslenme programı uygulanmalı ve bol miktarda su içilmelidir.
Gerekli durumlarda labioplasti ve vajinoplasti ile kombine edilebilir.
Hasta özelinde yapılan değerlendirmeye göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir.
Yaklaşık 45-60 dakikada tamamlanır. Başka estetik operasyonlarla kombine edildiği durumlarda süre uzayabilir.
Perine estetiği yalnızca cerrahi prosedür ile yapılabilir.