Alın Germe (Alın Germe Ameliyatı)
Yaş almaya bağlı olarak alın bölgesinde kırışıklıkların ve çizgilerin oluşması doğal bir süreç olarak kabul edilmektedir.
Alın bölgesinde meydana gelen ve zaman içerisinde derinleşen çizgiler ve kırışıklıklar kişinin olduğundan daha yorgun, yaşlı ve kızgın bir görünüme sahip olmasına yol açar.
Bazı kişilerde ise genç yaşlarda olmalarına karşın yapısal olarak alın bölgesindeki deri ve dolayısıyla kaşlar aşağı doğru sarkık olabilir. Bu tür sorunların giderilmesini isteyen kadın ve erkek hastalar için alın germe ameliyatı etkili bir çözüm olabilir.
Alın Germe Nedir?
Yaş almaya ve zamanın etkisine bağlı olarak kaş çevresindeki deri, alın ve şakak bölgeleri elastikiyetini yitirmeye başlar. Alnın gerdirilmesi yoluyla kaşların kaldırılması ve alın bölgesinin gençleştirilmesi için yapılan cerrahi prosedüre alın germe estetiği denir. Bu kapsamda alın bölgesinde kırışıklıklara neden olan kaslar ve dokular değiştirilip sorun cerrahi olarak giderilebilir.
Alın Germe Kimler İçin Uygundur?
Alın germe ameliyatı;
- Alın bölgesinde ve kaşlarının arasında kırışıklık ve çizgi oluşan,
- Şakak bölgesinde ve göz kapaklarında aşağı inme meydana gelen ve buna bağlı olarak kaşlarında düşme oluşan kişilere uygulanabilir.
Alın Germe Nasıl Yapılır?
Alın germe ameliyatı geleneksel açık yaklaşımla ya da endoskopik yaklaşımla yapılabilir. Operasyon lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Geleneksel açık teknik yaklaşımında doğal saç çizgisinin arkasına, paralel bir kesi yapılabileceği gibi doğrudan saç çizgisinin önüne kesi yapılması da söz konusu olabilir. Alın cildi ve kaşlar alttaki yapılardan ayrılarak yukarı doğru yükseltilir. Fazlalık olan deri kesilir. Dikiş ya da tel sütun uygulanarak operasyon tamamlanır.
Endoskopik alın germe daha az invaziv bir teknik olup daha uzun sürede gerçekleştirilir. Saç çizgisinin arkasına birkaç küçük kesi yapılarak derinin altına dokuyu ve kasları net bir şekilde gösterecek pozisyonda endoskop yerleştirilir. Bir başka kesiden cerrahi aletler sokularak alın derisi kaldırılarak kaslar zayıflatılır. Alın derisi yukarı doğru sabitlendikten sonra geçici sütürlerle tutturulur.
Alın Germe Ameliyatı Öncesi
Alın germe ameliyatından önce hasta muayene edilerek uygulanacak olan prosedür belirlenir. Operasyon süreci, sonrası ve elde edilecek olan sonuç hakkında hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Cerrah gerekli durumlarda hastaya yüz bölgesi ile ilgili ek cerrahi yöntemler önerebilir. Bu tür durumlarda kaş kaldırma, göz kapağı estetiği, şakak germe ve yüz germe ameliyatlarının bir arada uygulanması söz konusu olabilir. Ameliyattan önce aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaçlar, ginkgo bilboa, E vitamini ve Ibuprofen ya da diğer non steroidal anti-inflamatuvar ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Hastanın kronik bir rahatsızlığı ya da düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bunlarla ilgili olarak mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir.
Alın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Alın germe ameliyatından sonra iyileşme sürecinde dokuların olması gereken yerde kalmasının sağlanması ve ödem oluşumunun azaltılması için yüze ve başa, ağzın ve burnun açık kalacağı şekilde sargı uygulanabilmektedir. Bu sargı genellikle operasyondan sonraki gün elastik bandajla değiştirilmekte ve hastanın birkaç gün süreyle kullanmaya devam etmesi istenmektedir.
Alın germe ameliyatından sonraki erken dönemde kesi yerlerinde ve etrafında ödem oluşabileceği gibi gözlerin çevresindeki bölgede ve alında morarma ve şişlik görülmesi söz konusu olabilir. Oluşan ödem genellikle operasyondan on günden sonra azalmaya başlar. Ödem oluşumunun azaltılması için operasyonu izleyen ilk birkaç gün soğuk kompres uygulanması ve başın yukarıda tutulması önerilir. Uyuşukluk ve gerginlik hissi kişi özelinde değişmekle birlikte genellikle 2 hafta içerisinde düzelir. Bununla birlikte 3 hafta yorucu faaliyetlerden, güneşten, ağır egzersizlerden ve darbeden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Gıdı Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Genelde hastaların operasyondan iki hafta sonra işe dönmesi ve makyaj yapmaya başlaması mümkün olmaktadır.
İhtiyaç olması ve ameliyata engel bir durum olmaması durumunda erkeklere de uygulanabilir.
Tüm cerrahi müdahalelerden sonra enfeksiyon riski olmakla birlikte reçete edilen antibiyotiklerin düzenli kullanılmasıyla bu risk azaltılabilir.