Yarı esnek ince bir yapıya sahip olan kızlık zarı vajinanın girişinde yer alır. Bazı kadınlarda çok sert ya da çok esnek olabilen kızlık zarı bazı kadınlarda ise ortadaki delik normalden büyük olduğundan muayene esnasında kızlık zarının olmadığı düşüncesi oluşabilir. Bazı nadir vakalarda ise kızlık zarında delik yer almaz. Bu duruma imperfore himen adı verilir. Bu tür kızlık zarına sahip olan kişilerde ilk adet kanamasından itibaren kanama genital kanal içerisinde birikmeye başlar. Ciddi bir sorun olan bu durumun çözümü cerrahi operasyonla kızlık zarına bir delik açılarak kanın boşaltılmasıdır.
Herhangi bir nedene bağlı olarak bütünlüğü bozulmuş olan kızlık zarının yapısının onarılması için uygulanan cerrahi prosedüre kızlık zarı dikimi ya da hymenoplasti adı verilir.
Kızlık zarı dikimi;
Kızlık zarı dikimi geçici ve kalıcı olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Eğer cinsel ilişkiye girildiği sırada dikiş yerinin hemen yırtılması ve kanama olması isteniliyorsa geçici kızlık zarı dikimi tercih edilir. Bu işlemin cinsel ilişkide bulunulacak tarihten bir hafta önce yapılması gerekir. Geçici kızlık zarı dikiminde kullanılan iplikler hızlı bir şekilde erime özelliğine sahiptir. Bu nedenle 7 günden daha uzun bir süre sonunda cinsel ilişkide bulunulursa kanama olmaması riski vardır. Geçici kızlık zarı dikimi lokal anestezi altında birkaç dakikada tamamlanabilen ağrısız bir işlemdir.
Kalıcı kızlık zarı dikiminde farklı yöntemler kullanılabilir. Flep operasyonunda vajinanın alt duvarından üçgen şeklinde bir doku kaldırılır ve vajina üst yan duvarına dikilerek operasyon tamamlanır. Mikrocerrahi ile primer onarımı yönteminde cinsel ilişkiden sonra yırtılmış olan kızlık zarının kenarları mikrocerrahi tekniği aracılığıyla kesilerek yeniden birleştirilir. Bu sayede kızlık zarının anatomik bütünlüğü sağlanır. İşlemin kalıcılığı yeni bir cinsel ilişkiye kadar korunabildiğinden ne zaman uygulandığı herhangi bir önem taşımaz.
Kızlık zarı dikiminden önce hasta muayene edilerek kızlık zarında bozulma olup olmadığı belirlenir. Bunun nedeni cinsel ilişki sırasındaki her kanamanın kızlık zarından kaynaklanmayabiliyor olmasıdır.
Kızlık zarı dikiminin uygulanması için özel bir dönem gerekmemekle birlikte adet bitiminde yapılması tercih sebebidir. Çünkü adet döneminde operasyon bölgesi ıslak olur ve enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Buna bağlı olarak yaranın iyileşmesi daha uzun zaman alabilir.
Kızlık zarı dikimi operasyonundan sonra sağlıklı bir iyileşme sürecinin yaşanabilmesi için doktor tarafından reçete edilen kremler, antibiyotik ve doku dezenfektanları düzenli olarak kullanılmalıdır.
Kişi uygulamadan birkaç saat sonra günlük yaşantısına dönebilmekle birlikte birkaç gün duş almamalıdır. Dikiş yerlerinin kuru ve temiz tutulabilmesi için de bir ay ayakta duş alınmaya özen gösterilmelidir. Operasyondan sonra 15 gün içerisinde akıntı ve lekelenme olabilir. Böyle bir durumda hijyenik pede sık sık değiştirilmelidir. Yine bir ay süreyle ani hareketlerden kaçınılmalı, havuza ve denize girilmemeye özen gösterilmelidir.
Kızlık zarının durumuna göre farklı teknikler kullanılarak her kızlık zarı onarılabilir.
Kaç kez ya da ne zaman cinsel ilişkide bulunulduğu kızlık zarı dikimi operasyonunu etkilemez.
Kızlık zarı dikimi operasyonunun adet düzeni üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Kızlık zarı dikimi defalarca yapılabilir.