Kadınların sıklıkla karşılaştığı estetik sorunlardan biri olan meme asimetrisi her iki memenin gelişiminde orantısızlık olması durumudur. İki meme arasında ufak farklılıkların olması doğal kabul edilmekle birlikte ciddi farklılıkların olması durumunda ameliyat ihtiyacı oluşur. Meme asimetrisi bazı kişilerde doğuştan gelmekte olup bazı kişilerde ergenlik döneminde meme dokusunun anormal oluşumu ile ortaya çıkar.
Bunun yanı sıra hamilelik, emzirme, uygulanan çeşitli cerrahi prosedürler veya iyi ya da kötü huylu tümör oluşumuna bağlı olarak gelişebilir.
Kadınlarda öz güven kaybına neden olabilen ve yaşam konforunu etkileyen bu durum cerrahi ile düzeltilebilir.
Memeler arasındaki şekil ve boyut farklılıklarının giderilmesi için uygulanan cerrahi prosedüre meme asimetrisi düzeltme estetiği adı verilir. Meme asimetrisi düzeltme prosedürü kapsamında daha küçük boyuttaki meme silikon protezle büyütülebilir, daha büyük boyuttaki meme diğer meme ile eşit olacak şekilde küçültülebilir. Asimetrinin giderilebilmesi için memelerden birine ya da ikisine meme dikleştirme ameliyatı uygulanabilir.
Meme asimetrisi düzeltme ameliyatı;
Meme asimetrisi düzeltme ameliyatında kullanılacak teknik hastanın sorununa göre değişiklik gösterir. İki meme arasındaki eşitsizliğin giderilebilmesi için meme büyütme, meme küçültme ya da meme dikleştirme prosedürleri uygulanabilir. Meme asimetrisinin düzeltilebilmesi için memelere farklı prosedürler uygulanması da söz konusu olabilir. Eğer hastanın memeleri arasındaki asimetri çok ciddi boyutlarda değilse kişinin kendi vücudundan alınan ve işlemden geçirilen yağ hücreleri kullanılarak sorunun giderilmesi sağlanabilir. Meme asimetrisi düzeltme ameliyatıyla memeler arasındaki farklılıkların yanı sıra meme ucundaki eşitsizlik sorunu da çözümlenebilir. Prosedürün kapsamı gereği hastanın memesinden çok fazla doku alınmasına gereksinim duyulmuyorsa süt kanallarının kesilmesi söz konusu olmaz.
Hasta muayene edilerek şikayetleri ve beklentileri öğrenilir. Memedeki asimetrinin giderilmesi için uygulanacak olan prosedür belirlenir. Her hastanın meme yapısı ve memelerindeki asimetri farklı olduğundan uygulanacak olan yöntem en etkili sonuç alınacak şekilde kişi özelinde belirlenir. Meme asimetrisinin giderilmesi için meme küçültme, meme büyütme veya meme dikleştirme ameliyatları birlikte uygulanabilir. Operasyon öncesi süreçte hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçların varlığı sorgulanır ve mutlaka genel sağlık durumunun operasyon için uygunluğu belirlenir.
Meme asimetrisini düzeltme ameliyatından sonra doktorun önerdiği süre boyunca hasta sporcu sutyeni ya da özel bir korse kullanmalıdır. İyileşme sürecinin olumsuz etkilemesi riski nedeniyle sigara kullanımı önerilmez. Operasyondan sonra oluşan ödem yaklaşık 7-10 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Genellikle hasta operasyondan bir hafta sonra hafif tempolu işlere geri dönebilmektedir. Operasyondan sonra ağır kaldırılmaması, zorlanmaya neden olabilecek hareketlerin yapılmaması ve 10 gün yüzüstü yatılmaması çok önemlidir. Uygulanan prosedüre göre farklı kesi izleri oluşabilmekle birlikte izler zamanla belirsizleşir. Bazı izler de fark edilmeyecek bölgelerde bulunabilir.
Meme asimetrisinin düzeltilebilmesi için meme küçültme, meme büyütme ve meme dikleştirme prosedürleri uygulanabilir. Uygulanacak olan prosedürün hastada mevcut olan asimetriye göre kişi özelinde belirlenmesi gerekir.
Hasta özelinde mevcut soruna göre belirlenen doğru yöntemlerin uygulandığı cerrahi prosedürlerle meme asimetrisi düzeltilebilir.
Ameliyatın süresi hastadaki asimetrinin ne olduğuna, asimetrinin derecesine, tek göğse mi iki göğse mi müdahale edileceğine ve uygulanacak olan prosedüre göre değişir.
Her cerrahi prosedürde olduğu gibi meme asimetrisi düzeltme ameliyatından sonra da iz kalır. İzin kaldığı yer ve görünürlüğü uygulanan tekniğe göre değişir. İzler operasyonu takip eden erken dönemde belirgin olsa da zamanla iyileşmeye ve belirginliğini kaybetmeye başlar.