Kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olan vajinal genişleme genellikle vajinal doğumdan bazı durumlarda ise yapısal gevşemeden kaynaklanabilir.
Kegel egzersizleri vajinal kasların güçlendirilmesinde etkili bir yöntem olmakla birlikte Kegel egzersizleri ile yeterli sıkılaşmanın sağlanamaması durumunda vajinoplasti uygulanması gerekir.
Vajinoplasti diğer bir deyişle vajina daraltma normal doğum başta olmak üzere bazı etkenlere bağlı olarak gevşemiş vajinanın sıkılaştırılması ya da daraltılmasına yönelik olarak uygulanan prosedürlerdir.
Vajinal dokuların esnekliğinin azalması, genişlemesi ya da gevşemesi durumunda uygulanan vajinal daraltma ile cinsel ilişki sırasında hazzın azalması, his kaybı ya da orgazm olamama sorunlarının çözümlenmesini sağlamaktadır. Vajinoplasti bu nedenle işlevsel amaçlı bir prosedür olarak kabul edilmektedir.
Vajina daraltma;
Vajina daraltma ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 40-45 dakikada tamamlanır. Girişten vajinanın yaklaşık 6 – 7 cm içerisine kadar ilerlenip vajina arka duvarından daraltma yapılır. Sarkmış durumdaki fazla doku çıkarılarak vajen alt duvarında yer alan ve iki taraflı olacak şekilde pelvis tabanını oluşturan kaslar birbirine yaklaştırılır. Özel ipliklerle vajina dikilir ve dokular birleştirilerek hem daralma hem sıkılaşma sağlanır. Dış genital bölgede kesi yapılmadığından dışarıdan görünür bir iz oluşmaz. Eğer hastada iç dudaklarda sarkma ve büyüme problemi varsa aynı seansta labioplasti de uygulanabilir. Bu durumda ameliyat süresinin uzaması mümkündür. Vajinoplasti uygulamasının yapılabilmesi için sezaryen doğumun üzerinden 6 ay, normal doğumun üzerinden ise en az 1 yıl geçmesi gerekmektedir.
Vajina daraltma yöntemlerinden bir diğeri ise non-invasive bir prosedür olan lazer yöntemidir. Ağrısız bir prosedür olduğundan hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanmasına ihtiyaç duyulmaz. Lazer probu vajina içerisine yerleştirilir ve vajinanın enine ve boyuna olacak şekilde tüm dokuları taranır. Bu esnada dokular 3 mm derinliğe kadar lazer ısınları tarafından ısıtılır. Isınmaya bağlı olarak bağ dokusu içerisindeki fibroblastlar ve kolajenler aktive edilir, bağ doku güçlendirilir ve sıkılaşma sağlanır. Uygulama esnasında geçici bir ısı artışı söz konusu olduğundan vajina bölgesinde hafif bir batma hissedilebilir.
Hasta muayene edilerek vajina daraltma için hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir. Vajina gelişmesi her kadında farklı ölçüde olabileceği için uygulanacak olan prosedür hasta özelinde planlanmalı, uygulama ve sonrası ile ilgili olarak hasta açık ve net bir şekilde bilgilendirilmelidir.
Vajina daraltma sonrası iyileşme süreci hangi yöntemin uygulandığına ve kişisel özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Vajina daraltma ameliyatından sonra doktorun reçete ettiği profilaktik antibiyotik düzenli olarak kullanılmalıdır. 2 hafta oturarak banyo yapılmamalı, sağlıklı bir iyileşme için genital bölge temiz ve kuru tutulmaya özen gösterilmelidir.
Operasyondan sonra 2 hafta deniz, havuz, hamam ve saunadan uzak durulmalıdır. 2-3 hafta süre ile ağır kaldırılmamalı, ağır egzersiz yapılmamalıdır. 4-6 hafta süre ile cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
Lazerle vajina daraltmadan sonra hastalar normal yaşantılarına çok hızlı bir şekilde dönebilir. Uygulamadan sonra pembe renkli, hafif sulu bir akıntı ile vajina içerisinde yanma, batma hissi görülebilir. Lazerle vajina daraltma prosedüründen sonra 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
Vajinoplasti uygulamasının yapılabilmesi için sezaryen doğumun üzerinden 6 ay, normal doğumun üzerinden ise en az 1 yıl geçmesi önerilir.
Kullanılacak olan yöntem yapılan muayene sonucunda hastanın şikayetlerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Vajina daraltma operasyonundan en iyi sonucun alınması için perineoplasti operasyonu birlikte uygulanması mümkündür.
Vajinoplasti normal doğum yapılmasına engel değildir. Ancak yeni bir doğuma bağlı olarak ameliyatın etkisinin kaybolabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.