Revizyon Rinoplasti (Düzeltme Burun Estetiği)

Revizyon rinoplastisi ya da ikincil rinoplasti birçok nedenden dolayı tercihten ziyade bir zorunluluk haline dönüşebilir. Revizyon rinoplastisi uygulanan hastalar genellikle önceki ameliyatlarından memnun değildirler ve revizyon rinoplastisinin, son ameliyatta düzeltilemeyen ya da ameliyat sonucu ortaya çıkan kozmetik deformiteleri tamamen düzeltmede başarılı olamayabileceğini kabul etmek istemeyebilirler.

Önceki rinoplastiden kaynaklanan skar dokusu, revizyon rinoplastisinde genellikle bir sorundur ve başarılı bir revizyon rinoplastisinden sonra dahi tekrarlayabileceği için nihai sonucu etkileyebilir. Ayrıca revizyon rinoplastisi önceki ameliyatta çıkarılan hasarlı ve/veya eksik kıkırdak yerine kıkırdak kullanılmasını gerektirir. Nazal septum eğriliği söz konusuysa düzeltme hem burnun görünümünün hem işlevinin iyileştirilmesi için gereklidir.

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Nedir?

Revizyon rinoplastisi daha önce bir ya da birden fazla rinoplasti ameliyatı geçiren, burnunun görünümünde ve sıklıkla işlevinde düzeltme isteyen hastalara uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Uygun şekilde tedavi edilmeyen ya da birincil operasyondan sonra daha kötü hale gelen kozmetik ve fonksiyonel deformiteler için endikedir. Hastalar genellikle devam eden, yeni oluşan ya da daha şiddetli bir hale gelen sorunların çözümlenmesi için revizyon rinoplastisi talep ederler.

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

  • Nazal hava yolu obstrüksiyonu,
  • Kıkırdak ya da burun kemiklerinde çökme meydana gelmesi,
  • Buruna yapay bir kozmetik görünüm kazandırılmış olması,
  • İç ve dış nazal valv çökmesi,
  • Asimetri,
  • Burun ucundaki düşüklüğün giderilememesi ya da burun ucunda şiş bir görünüm oluşması,
  • Burun ucu çok kaldırıldığı için karşıdan bakıldığında burun deliklerinin görülmesi,


Rinoplasti sonucunda burun ve yüz hatları arasında orantısızlık oluşması kısacası kişinin estetik nedenlerle ya da sağlık sebebiyle ameliyatın sonucundan memnun olmaması durumunda revizyon rinoplastisi uygulanması söz konusu olabilir.

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sekonder rinoplastide yani revizyon rinoplastisinde gerekli değişiklikler açık ya da kapalı teknik uygulanarak yapılabilir. Tipik olarak büyük yapısal değişiklikler gerekliyse açık teknik tercih edilir. Küçük kontur düzeltmeleri ise kapalı teknikle yapılır. Kapalı rinoplasti burun yapısına erişim için yalnızca iç kesiler kullanılmasıdır. Açık rinoplasti değiştirilecek yapıların daha net görülmesi için burun derisinin yukarı kaldırılması amacıyla iki burun derisi arasında bir kesi yapılmasıdır. Revizyon rinoplastisinde kapalı ya da açık yaklaşımı kullanma kararı cerrahın kararına bağlıdır.

Revizyon rinoplasti ameliyatının kapsamı yapılması gereken işlemlere göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak kemik, kıkırdak ve yumuşak dokunun yeniden şekillendirilmesi gerekir. Hastanın yüzü ile uyumlu ve oranlı bir burun elde edilmesi hedeflenir.

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Revizyon rinoplastisinden sonraki iyileşme süreci operasyonun kapsamı ve hastanın kişisel özellikleri başta olmak üzere bazı şartlara göre değişiklik gösterebilir. Rinoplastiden sonra olduğu gibi bu süreçte de yatarken baş yüksekte tutulmalı, burun darbeler karşı korunmalı ve 3 ay gözlük kullanılmamalıdır. Sağlıklı bir iyileşme süreci için doktorun talimatlarına eksiksiz uyulmalıdır.

Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Öncesi

Revizyon rinoplastisi için ilk ameliyattan sonra yaklaşık bir yıl beklenmelidir. Bunun nedeni yumuşak dokunun olgunlaşmasının en az bir yıl sürmesi ve zamanla belirli deformitelerin azalacağı beklentisidir. Revizyon rinoplastisi için genellikle bu sürenin tamamlanması beklense de ciddi anlamda burun ucu desteği kaybı gibi durumlarda beklemek daha da kötüleşmeye neden olabilmektedir. Eklenen skor kasılması ve doku düzlemlerinin kaybı, zaman geçtikçe revizyon rinoplastisinin zorlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle bazı deformitelerde sorun fark edilir edilmez müdahale edilmesi gerektiğinden cerrah tarafından muayene sonrasında verilecek karara uygun davranılmalıdır.

Hastanın şikayetleri çok iyi anlaşılmalı ve revizyon rinoplastisinden beklentisinin gerçekçiliği değerlendirilmelidir. Ameliyattan en az iki hafta önce sigara bırakılmalı, en az bir hafta önce aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçların kullanımı kesilmelidir.

Revizyonel Rinoplasti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Burun ameliyatlarından sonra burunda anatomik problemler ya da fonksiyonel sorunlar oluşması ve operasyon sonucunda elde edilen görünümün hastanın beklentisini karşılamaması durumlarında uygulanabilir.

Genellikle önceki burun estetiği ameliyatının üzerinden 1 yıl geçmesi beklenir. Bunun nedeni burnun yeni şeklinin belirginleşmesi, ödem ve hassasiyetin geçmesi olmakla birlikte bu konudaki karar muayene sonrası hasta özelinde verilmelidir.

İkincil rinoplasti operasyonu ile burun eğriliği, burnun gereğinden fazla kalkık olması, burnun uç kısmının asimetrik ve sivri olması, kemer burun şekil bozuklukları, burun delikleri asimetrisi, kıkırdak çıkıntısı ve nefes alma ile ilgili sorunlar çözümlenebilmektedir.

Ameliyat her mevsim yapılabilir. Ancak yaz aylarında operasyon sonrasında hasta güneşten korunmaya, tamamen iyileşene kadar gözlük kullanmamaya ve erken dönemde havuza girmemeye özen göstermelidir.